Çevre izin ve Lisans nedir?

Çevre İzni: Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken; hava emisyonu, çevresel gürültü, atıksu deşarjı ve derin deniz deşarjı konularından en az birini içeren izindir.

Çevre Lisansı: Ek-3C’de yer alan lisans konuları ile ilgili iş ve işlemlere ilişkin teknik yeterliliktir.

Çevre İzin ve lisansın amacı Çevre izin lisans, çevreye olumsuz etkileri olan faaliyetlerin kontrol altına alınması ve çevre koruma önlemlerinin uygulanması amacıyla hazırlanan bir düzenlemeyi ifade eder. Bu yönetmelik, sanayi tesisleri, enerji üretim tesisleri, atık işleme tesisleri gibi çevreye etkisi olan faaliyetlerin izin almasını ve uygun şartların yerine getirilmesini zorunlu kılar.

Bahsedilen bu dokuz alt sektör yönetmelik bakımından hammadde kullanımı, enerji kullanımı ve üretim miktarı bakımından yönetmelikçe

  • EK-1
  • EK-2
  • Kapsam dışı olarak değerlendirilmektedir.

Tesis veya kuruluş gösterdiği faaliyet konusu bakımından Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer alıyorsa Çevre İzin Süreci başlanır.

Çevre İzin ve Lisans yönetmeliğine tabi projeler/faaliyetler 9 alt sektör grubunda
sınıflandırılmıştır. Bunlar;
1. Enerji Endüstrisi
2. Madencilik ve Yapı Malzemeleri Endüstrisi
3. Metal Endüstrisi
4. Kimya ve Petrokimya Endüstrisi
5. Yüzey Kaplama Endüstrisi
6. Orman Ürünleri ve Selüloz Tesisleri
7. Gıda Endüstrisi, Tarım ve Hayvancılık
8. Atık Yönetimi
9. Maddelerin Depolanması, Doldurma ve Boşaltılması

Çevre İzin Lisans Hizmeti Neden Gereklidir?

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Ek-1 Listesinde Yer Alan Faaliyet Ve Tesisler(Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Düzeyde Olan İşletmeler),İşletme kendi bünyesinde Çevre Yönetim Birimi kurmak ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetki almış Çevre Danışmanlık firması tarafından görevlendirilecek çevre danışmanından, ayda en az 2 gün tesiste yer alacak şekilde hizmet almak zorundadırlar.

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Ek-2 Listesinde Yer Alan Faaliyet Ve Tesisler(Çevreye Kirletici Etkisi Olan İşletmeler),İşletme kendi bünyesinde sürekli çevre görevlisi istihdam etmek, ya kendi bünyesinde çevre yönetim birimi kurmak, ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetki almış Çevre Danışmanlık firması tarafından görevlendirilecek çevre danışmanından, ayda en az 1 gün tesiste yer alacak şekilde hizmet almak zorundadırlar.

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 Listesinde Yer Almayan Ya Da Ek-2 Listesinde Yer Aldığı Halde Listede Belirlenen Sınır Değerleri Aşmayan Faaliyet Ve Tesisler,Çevre Danışmanlık Hizmeti alma ya da bünyesinde çevre görevlisi istihdam etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak 2872 Sayılı Çevre Kanunu gereğince diğer izin,onayları almak ve yapması gereken bildirimleri, beyanları gerçekleştirmek zorundadır.


Warning: include(/home/hadicevre/public_html/wp-content/themes/hadi-danismanlik/components/toolbar.php): Failed to open stream: No such file or directory in /home/hadicevre/public_html/wp-content/themes/hadi-danismanlik/functions.php on line 52

Warning: include(): Failed opening '/home/hadicevre/public_html/wp-content/themes/hadi-danismanlik/components/toolbar.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php81/usr/share/pear:/opt/alt/php81/usr/share/php:/usr/share/pear:/usr/share/php') in /home/hadicevre/public_html/wp-content/themes/hadi-danismanlik/functions.php on line 52