ÇED Nedir?

Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu/olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınması gereken önlemlerdir. Seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin inşaat öncesi planlaması, inşaat süreci ve inşaat sonrası sürecin çevreye olabilecek olumlu/olumsuz etkilerinin izlenmesi ve kontrolünün sağlandığı bir süreçtir.

ÇED’in Amacı

Ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korur. Yeni proje ve gelişmelerin; çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini, ilgili tüm tarafların görüş, kaygı ve önerilerini de dikkate alarak işletme öncesi, işletme sırası ve işletme sonrasının da içine alarak değerlendirilmesinin, izlenmesinin ve denetlenmesinin yapıldığı bir süreçtir.

EK-I de yer alan projelere ilişkin “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” veya “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumsuz” kararlarını verme yetkisi Bakanlığa aittir.

Ek-II Listesi kapsamında yer alan projelere ilişkin “ÇED Gereklidir” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararı verme yetkisi Valiliklere aittir.

Kapsam dışı olan projelerde, ÇED yönetmeliğinde yer almayan faaliyetler ise işletmenin faaliyeti sırasında 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkarılan yönetmeliklerde belirtilen şartlara uyulması ve mer’i mevzuat çerçevesinde diğer izinlerin alınması şartıyla Kapsam Dışı olarak değerlendirilmektedir.

ÇED yönetmeliğine tabi projeler/faaliyetler yedi alt sektör grubunda sınıflandırılmıştır. Bunlar;

  • Kimya, petrokimya, ilaç ve atıklar,
  • Sanayi tesisleri,
  • Tarım, orman, su kültürü ve gıda,
  • Ulaşım, altyapı ve kıyı yapıları,
  • Enerji,
  • Turizm, konut,
  • Madencilik olarak yer almaktadır.

Bahsedilen bu yedi alt sektör yönetmelik bakımından hammadde kullanımı, enerji kullanımı ve üretim miktarı bakımından yönetmelikçe

  • EK-1
  • EK-2
  • Kapsam dışı olarak değerlendirilmektedir.

 

ÇED Belgesi Alındıktan Sonraki Süreç

ÇED Yönetmeliği hükümlerine tabii projelere verilen “ÇED Olumlu” ya da “ÇED Gerekli Değildir” kararları faaliyete başlanılması için yeterli olmayıp, söz konusu projeler ile ilgili verilen kararlar nihai izin ve onay niteliğinde değildir. Bu nedenle mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum ve kuruluşlardan gerekli izin, onay, görüş ve/veya ruhsatların alınması gerekmektedir.

 


Warning: include(/home/hadicevre/public_html/wp-content/themes/hadi-danismanlik/components/toolbar.php): Failed to open stream: No such file or directory in /home/hadicevre/public_html/wp-content/themes/hadi-danismanlik/functions.php on line 52

Warning: include(): Failed opening '/home/hadicevre/public_html/wp-content/themes/hadi-danismanlik/components/toolbar.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php81/usr/share/pear:/opt/alt/php81/usr/share/php:/usr/share/pear:/usr/share/php') in /home/hadicevre/public_html/wp-content/themes/hadi-danismanlik/functions.php on line 52