SIFIR ATIK

Nüfus ve sanayileşmenin hızla arttığı dünyamızda, bu etmenlere bağlı olarak atık miktarı da ciddi boyutlara ulaşmıştır. Oluşan atıklar ekosistemimizi tehdit etmektedir. Bitki ve hayvan çeşitliliği yok olmakta, doğal kaynaklarımız tükenmekte, insan sağlığı tehlike altında kalmaktadır. Bu olumsuzlukları engellemek adına ülkemizde ve dünyada birçok tedbir alınmıştır.  Tedbirlerin başında “Sıfır Atık” uygulaması gelmektedir.

Ülkemizde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2019 yılında Sıfır Atık Yönetmeliği yayımlanmıştır. Bu yönetmeliğin öncelikli hedefleri atığın önlenmesi, azaltılması ve yeniden kullanımıdır.  Bu koşullar sağlanamıyorsa atığın kaynağında ayrı biriktirilmesi, geri dönüşümü ve geri kazanımı sağlanarak bertarafa gidecek olan atık miktarını en aza indirmek, sürdürülebilir bir çevre ve döngüsel ekonomi modeline katkı sağlayıp, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak hedeflerindendir. Bu süreçleri canlı yaşamına ve çevreye zarar vermeden ilerletmektir.

Toplama Modeli 

Sıfır atık toplama modelinde geri kazanılabilir ve diğer atıklar olmak üzere en az ikili sistem kurmak gereklidir. Malzeme türlerine göre ayrı toplanması durumunda kağıtlar için mavi, plastikler için sarı, cam atıklar için yeşil, metal atıklar için açık gri renk kullanılmaktadır.

  • Bina, ofis, işyeri, konut, okul, AVM ve benzeri yerlerde iç mekanlarda
  • Yoğun miktarda organik atık oluşan noktalarda (Yemekhaneler ve yemek hazırlama bölümlerinde)
  • Cadde, sokaklar gibi kamuya açık alanlarda

Sıfır Atık Yönetmeliği Kapsamı

Sıfır atık yönetmeliği kapsamına; mahalli idareler, Sıfır Atık Yönetmeliği Ek-1 listesinde belirtilen diğer yerler ve sıfır atık yönetim sistemini gönüllü olarak kurmak isteyenler için sıfır atık yönetim sisteminin kurulması, takip edilmesi ve sıfır atık belgesinin düzenlenmesi ile ilgili ögeler girmektedir.

Sıfır Atık Renk Skalası

Sıfır atık renk skalası, renkler aracılığıyla atıkların türlerine göre ayrıştırılmasını amaçlamaktadır. Skalada bulunan renkler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenmiş olup, bu renklerde düzenlenen sıfır atık kutuları ev, okul, alışveriş merkezi, hastane gibi özel ve kamusal alanlarda atıkların ayrıştırılması ve depolanmasını sağlamaktadır.

Sıfır Atık Belgesi

Sıfır Atık Belgesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri tarafından Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında verilen, sıfır atık yönetim sisteminin kurulduğu, işletildiği ve bu sistemin belgelendirilmek istendiği özel ve kamusal işletmelere verilmektedir. 

Temel, gümüş, altın ve platin olmak üzere 4 seviyede düzenlenen sıfır atık belgesi, ilk aşamada temel seviye olarak verilir. Belge sıfır atık bilgi sistemi üzerinden yapılan başvurular ile alınır. Belgeler beş yıl süre ile geçerlidir.

Sıfır Atık Uygulamasının Faydaları;

  • Atık oluşumu önlenir.
  • İsraf önlenir, tasarruflu bireyler yetişir.
  • Doğal kaynaklar korunur.
  • İklim değişikliği önlenir.
  • Canlı yaşamları tehdit altında olmaktan kurtulur.
  • Bertarafa giden atık miktarı azalır.

Warning: include(/home/hadicevre/public_html/wp-content/themes/hadi-danismanlik/components/toolbar.php): Failed to open stream: No such file or directory in /home/hadicevre/public_html/wp-content/themes/hadi-danismanlik/functions.php on line 52

Warning: include(): Failed opening '/home/hadicevre/public_html/wp-content/themes/hadi-danismanlik/components/toolbar.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php81/usr/share/pear:/opt/alt/php81/usr/share/php:/usr/share/pear:/usr/share/php') in /home/hadicevre/public_html/wp-content/themes/hadi-danismanlik/functions.php on line 52