Sosyal uygunluk, bir işletmenin çalışanlarına ve çevreye nasıl davrandığının göstergesi olarak kendi içinde ve etki alanlarında ne gibi uygulamalar yapıldığının kanıtıdır. Bir işletmenin sosyal uygunluk standartlarını yerine getirdiğinden emin olmak için, o işletmeye sosyal uygunluk denetimi yapılması gerekebilir. Sosyal uygunluk denetimlerine aynı zamanda “Etik Denetim” de denebilir. 

Sosyal uygunluk, kapsama aldığı konular çerçevesinde bakıldığında özellikle günümüz iş dünyasında, kritik öneme sahip bir kavramdır. Firmalar, doğrudan ticareti ve dolaylı olarak toplumsal yaşamı etkileyen birçok uygulamayı Sosyal Uygunluk Denetimleri neticesinde yapabilmektedir. Bu süreçte hazırlanan raporlar, prosedürler, yapılan analizler ve verilen eğitimler danışmanlık hizmetinin bir ürünüdür. 

Sosyal uygunluk yönetim sistemleri sayesinde işletmeler olası uygunsuzlukları en kısa zamanda kendi içinde teşhis eder ve düzeltici faaliyetlerini gerçekleştirir, yani otonom yapı sayesinde dışarıdan bir desteğe ihtiyaç duymadan kendi kendini düzelten ve geliştiren bir yapı haline gelir. Sosyal Uygunluk kriterleri kısaca işletmenin bulunduğu ülke iş kanunları, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, çevre kanunları ve işletmenin iş yaptığı markanın Sosyal Uygunluk Standartları’ndan ibarettir.

Sosyal Uygunluk Neden Önemlidir?

Günümüzde global ve yerel markalar satın alma yaparken, artık sadece fiyat performans kıstaslarına göre değil işletmenin sosyal uygunluk seviyesini de göz önünde bulundurmaktadır. Markalar, tedarik zincirlerinin üretim tesislerinde belirli kanun ve standartların uygulanıp uygulamadıklarını belirlemek ve bunu derecelendirmek için Sosyal Uygunluk Denetimleri yaptırmaktadırlar. Çünkü markaların itibar yönetimi tüm tedarik zincirini kapsamaktadır. Örneğin; bir ünlü markanın tedarik zincirinde (yani herhangi bir ülkede üretim yaptırdığı fabrika veya fason işletmesinde) çocuk işçi kullanılıyor olması, o markanın tüketiciler, hissedarlar, kamuoyu, hükümet, sivil toplum kuruluşları, rakipleri; kısacası tüm paydaşları nezdinde tamir edilmesi zor olan itibar kayıplarına sebep olmaktadır. Bu itibar kayıpları da dolaylı veya dolaysız olarak büyük maddi kayba sebep olmaktadır (Ör: Satışlarının düşmesi, borsada hisse senetlerinin düşmesi).

Ayrıca sosyal uygunluk standartları sayesinde firmalar verilerini düzenli olarak kayıt altına almakta ve bu da sosyal uygunluk veri tabanını oluşturmaktadır. Bu veri tabanları markaların da rahatça ulaşabileceği platformlar olup firmaların global ölçekteki pazara ulaşmasında önemli bir rol oynamaktadır. 


Warning: include(/home/hadicevre/public_html/wp-content/themes/hadi-danismanlik/components/toolbar.php): Failed to open stream: No such file or directory in /home/hadicevre/public_html/wp-content/themes/hadi-danismanlik/functions.php on line 52

Warning: include(): Failed opening '/home/hadicevre/public_html/wp-content/themes/hadi-danismanlik/components/toolbar.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php81/usr/share/pear:/opt/alt/php81/usr/share/php:/usr/share/pear:/usr/share/php') in /home/hadicevre/public_html/wp-content/themes/hadi-danismanlik/functions.php on line 52